Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή 6 κα7 Μαίου στην πατρίδα των ποιητών την πανέμορφη Λευκάδα.

 

Με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση γευμάτισαν   στην γραφική Βόνιτσα Αιτωλακαρνανίας την  παραλιακή κωμόπολη με το έντονο νησιώτικο χρώμα, δίπλα στον φλίσβο από τα κύματα του Aμβρακικού.  Αργά το μεσημέρι οι εκδρομείς έφταναν στο νησί με τις φιλόξενες ακρογιαλιές, τις μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, το όμορφο φυσικό ανάγλυφο και τις κατάφυτες εκτάσεις που εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τα ορεινά παραδοσιακά χωριά και τους γραφικούς παραλιακούς οικισμούς και την  στολίζουν τα δασωμένα νησάκια στις ανατολικές ακτές της την νύφη του Ιονίου την Λευκάδα.

Τις απογευματινές ώρες μετέβηκαν για προσκύνημα στην ιστορική μονή Φανερωμένης   ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, πάνω σ’ ένα καταπράσινο λόφο,   και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη προστάτιδα και πολιούχος του νησιού είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου .Λίγο αργότερα επισκέπτονταν ένα από τα  πανέμορφα παράλια χωριά της Λευκάδας τον Άγιο Νικήτα χτισμένο στον μυχό του ομώνυμου κόλπου ι απέναντι από  το μοναδικό πευκοδάσος, τα Πευκούλια, με τις ελιές και τα κυπαρίσσια  να το αγκαλιάζουν από παντού. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός διατηρεί και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα ωχροκίτρινα κεραμίδια, ξύλινα μπαλκόνια και  γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια.

Αργά το βράδυ επέστρεφαν στην πόλη της Λευκάδας για περίπατο στο  Ιστορικό  γραφικό και όμορφο  Κέντρο  με τα πολύχρωμα  ξύλινα σπίτια και τα πλακόστρωτα  σοκάκια να πλημμυρίζουν από τις μυρωδιές των αμέτρητων λουλουδιών στα γραφικά μπαλκόνια, αλλά και τον  πεζόδρομο της κεντρικής  αγοράς  με τα πολλά μαγαζιά  και τα  καφέ που υπάρχουν στη δυτική παραλία του νησιού, δίπλα στο βενετσιάνικο κανάλι.

Νωρίς το πρωί της επομένης συντροφιά  με τον βροχερό καιρό  έφταναν για καφέ και βόλτα την νότια πλευρά του νησιού την όμορφη Βασιλική της Λευκάδας  παραθαλάσσια γραφική περιοχή 38 χλμ. περίπου από την πόλη περιστοιχισμένη από πυκνή βλάστηση, ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα και λιμάνι του νησιού στο νότιο άκρο του κεφαλοχώρι στην περιοχή της νότιας Λευκάδας,

Επόμενος σταθμός  το πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, το μεγαλύτερο της Λευκάδας, το Νυδρί  που απλώνεται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο μέσον περίπου των ανατολικών ακτών του νησιού. Πρόκειται για το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού. Γραφικό ψαροχώρι στο παρελθόν, σήμερα είναι ο προορισμός της μεγαλύτερης μερίδας των τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Στο λιμάνι  του οι εκδρομείς επιβιβάστηκαν σε καραβάκι για το ομορφότερο και πολύ  εντυπωσιακό κομμάτι της εκδρομής την δίωρη περίπου κρουαζιέρα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου που δένουν αρμονικά με το καταπράσινο τοπίο.Ταξίδεψαν   στα βόρεια παράλια του Μεγανησίου ένα όμορφο, γραφικό και καταπράσινο μικρό νησί, αλλά με μεγάλο μήκος και πολιτιστική κληρονομιά, στο Ιόνιο Πέλαγος που είναι αναμφίβολα μια από τις κρυφές γωνιές του Ιονίου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα όμορφα τοπία, τα υπέροχα λιμανάκια και την πεντακάθαρη θάλασσα,και το γραφικό νησάκι Θηλειά .Ταξίδεψαν και στα νησιά με την δική τους ιστορία την Μαδουρή  του μεγάλου Λευκάδιου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που πέρασε τα περισσότερα χρόνια του  και  δημιούργησε, αλλά  και στο νησί με την δική του ιστορία τον πανέμορφο Σκορπιό παλιότερα του μεγιστάνα Ωνάση και σήμερα του Ρώσου Ρομποβλίεφ. Μετά από δίωρη πανέμορφη περιπλάνηση στα ήσυχα νερά του Ιονίου.

,Αργά το βράδυ της Κυριακής επέστρεφαν στο Γαλάτσι.

Η Διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου ευχαριστεί τους εκδρομείς Επτανήσιους και πολλούς φίλους του Συλλόγου που με την άψογη παρουσία τους συνετέλεσαν στην δημιουργία μιας υπέροχης διήμερης εκδρομής στην πανέμορφη Λευκάδα και τα Πριγκιποννήσια.

Φωτογραφίες Γιάννης Ζαβιτσάνος

video Γιάννης Ζαβιτσάνος

Leave a Reply


+ 3 = 4